Uit je comfort zone!

april 22, 2020 0 Door Miss. F

”Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!”

Het was een koude wintermiddag en ik sta op één van de hoogste bungeejumping platformen van de wereld.

De plank waar ik op stond was zó smal, dat ik mezelf moest balanceren om er niet van af te vallen. Toen ik een blik naar beneden wierp, schoot mijn hart in mijn keel en besefte ik; ‘’ik kan dit niet.’’

Ik draaide me om naar de begeleider en vertelde hem dat ik niet meer wilde. Op het moment dat ik me omdraaide zag ik een quote staan op één van de glazen borden; ‘’life begins at the edge of your comfort zone.’’

In een fractie van een seconde gaf die quote mij de laatste duw in de rug die ik nodig had om te springen. Ik draaide me om en sprong de diepte in. In de vijf seconden van free fall dacht ik bij mezelf; ‘’het is niet zo eng als het lijkt.’’

Iets groters doen

Soms heb je momenten in het leven waarin je jezelf te klein voelt om iets groters te doen. Dit is niet heel gek, veel mensen hebben dit gevoel. We zijn namelijk allemaal bang voor onzekerheid.

Zouden we alles wat we hebben opgeven voor een droom die misschien niet uit zal komen? Zouden we met al ons hart van iemand kunnen houden zonder wederzijdse garantie? Probeer het, het is nooit zo eng als het lijkt.

In je comfort zone zitten kan lijken op het Calimero effect. Je zult hem wellicht kennen, Calimero is een klein kippenkuikentje met een gescheurde eierschaal op zijn hoofd. Hij is onder andere bekend van de uitspraak; ‘’zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!’’

Calimero effect

Een reden om niet uit je comfort zone te willen of kunnen stappen is vaak het Calimero syndroom. Syndroom vind ik in dit geval een vrij heftig woord, dus ik noem het maar even het Calimero gedrag. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat als je symptomen hebt van Calimero gedrag, dat je ziekt bent.

Calimero gedrag vertoont zich in de volgende gedachtes:

  • Je bent op zoek naar werk, je voelt jezelf misschien te oud, hebt niet genoeg ervaring, er zijn zoveel concurrenten die het vast beter kunnen, etc.
  • Je stelt veel vragen en vraagt vaak naar bevestiging
  • Anderen kunnen alles beter, wat presteer ik nou?
  • Je bent hooggevoelig, redelijk succesvol en je kan je opeens toch weer zwak voelen. Je hebt soms last van ‘terug in je hok’ effect wat je valkuil kan zijn
  • Door een heftige of pijnlijke confrontatie lijkt het alsof je weer als een klap terug valt naar het niveau waar je bent begonnen. Je voelt je onder de voet gelopen
  • Als ZZP’er in de ‘wij’ vorm schrijven zodat je groter lijkt
  • Je maakt je klein zodra je de confrontatie aangaat met een sterkere onderhandelingspartner waardoor er geen gezonde machtsbalans meer is

Bovenstaand gedrag heeft veel te maken met zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Vaak heeft het diepere psychologische oorzaken die meestal niet één-twee-drie zijn aan te pakken.

Bewust zijn

Wat helpt, is om je bewust te zijn van deze valkuil. Als je weet welke factoren en welk gedrag bij jou Calimero gedrag oproepen, kun je je erop voorbereiden.

Story telling

...

Een verhaal wat mij erg raakte gaat over moed. Iemand van een Aziatische afkomst zegt niet vaak tegen zijn of haar ouders, broer of zus; ‘’ik hou van je.’’

De meeste families zijn erg close en zijn trots op de dingen die je bereikt hebt in het leven, maar ze zullen nooit vaak zeggen; ‘’ik hou van je.’’ Verder zullen ze vaak ook alleen de positieve kant van het leven aan elkaar laten zien en zijn ze niet geneigd om de negatieve kant met elkaar te delen.

De persoon waar dit verhaal over gaat heeft de afgelopen jaren een moeilijke tijd gehad; 5 jarige relatie is stukgelopen, is ontslagen door de corona crisis en heeft weinig hoop voor de toekomst. Door privacy redenen noem ik haar nu even Amaia.

Het verhaal

Toen ze op een avond thuis kwam in een donkere kamer, zakte haar de moed in de schoenen; ze kreeg een emotionele breakdown. Het enige waar ze op dat moment aan kon denken was haar moeder.

Ze belde haar moeder op en hoewel ze nooit eerder over haar mislukkingen heeft gesproken, luchtte ze haar hart bij haar. Toen hebben ze een uur aan de telefoon gesproken en ze heeft er alles uitgegooid. Ze waren nog nooit zo close geweest als toen.

Op het einde van het telefoongesprek zei Amaia; ‘’mam, ik hou van je,’’ waarop haar moeder zei; ‘’ik ook van jou.’’ Dit was de eerste keer dat ze dat tegen elkaar zeiden. Het is dus nooit zo eng als het lijkt.

...

”Embrace your fear”

Uit je comfort zone!

Wat is het bij jou wat je niet doet uit angst? Een nieuwe baan beginnen? Een eigen bedrijf opstarten? Op een eerste date gaan? Probeer het! Het lijdt namelijk tot meer mogelijkheden en geluk. Het is nooit zo eng als het lijkt.

Het leven is een constant gevecht met je comfort zone; jij geeft een push, maar je krijgt vervolgens ook weer een push terug.

Probeer voorzichtig uit je comfort zone te stappen en dat stukje weer een zekerheid te maken en zo ga je telkens een stukje verder. Probeer niet je angst weg te stoppen. Accepteer je angst en maak die stap.

Blijvend zelfvertrouwen opbouwen is key

Het betreden van onbekende paden mag dan niet makkelijk of leuk zijn, maar steeds blijven hangen in dat wat je al kent, is ook niet aan te raden.

Zo stagneren je creativiteit en intelligentie als je blijft doen wat je altijd al deed. Je intelligentie is namelijk als een spier die je moet blijven trainen. Hoe meer je je hersens gebruikt, hoe beter je wordt in vaardigheden als verbeelding en het aanleren van nieuwe dingen.

Wil jij die stap ook nemen door meer zelfvertrouwen op te bouwen? Begin vandaag!

Door middel van deze gratis video’s en cursus, ben je uit je comfort zone in no-time!